Οκτώ βήματα για επίτευξη των στόχων της χρονιάς

Αρχές του έτους, σημαίνει, για τους περισσότερους, λήψη αποφάσεων, επανεξέταση και προγραμματισμός. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Scranton το 2014, μόνο το 8% πέτυχαν τους στόχους τους, το νέο έτος.

Γιατί δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι; Μήπως δεν είναι τόσο επιθυμητοί;
Τι λέει η έρευνα αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες για τις αιτίες αποτυχίας;

Όταν θέτουμε πολλούς στόχους, π.χ. περισσότερα ταξίδια, έναρξη επιχείρησης, απώλεια δέκα κιλών, ανταπόκριση στο ρόλο του καλού συντρόφου ή τέκνου, επαγγελματική εξέλιξη, μπαίνουν τα θεμέλια για την αποτυχία γιατί «αποσπόμαστε» και δεν υπάρχει καμία πρόοδος.
Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε έναν έως τρεις στόχους, για τους οποίους στη δεδομένη στιγμή υπάρχει πραγματική ανάγκη επιτυχίας. Πολλές φορές θέτουμε στόχους και εκ των υστέρων συνειδητοποιούμε πως δεν ήταν πραγματικοί. Δεν τους θέλαμε πραγματικά. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια. Όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι πραγματικοί στόχοι, πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια και να επικεντρωθούμε στον επόμενο στόχο.
Επίσης, Είναι απαραίτητη η σαφήνεια του επιθυμητού αποτελέσματος με συγκεκριμένες δράσεις, αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα και ορισμό ημερομηνίας λήξης, χωρίς αναβολές.

Επίτευξη στόχων σε οκτώ βήματα:

1)Περιγράφουμε τους στόχους μας

Φαίνεται απλό και βασικό, αλλά πολλές φορές είτε δεν θέτουμε στόχους είτε τους θέτουμε μόνο… «στο κεφάλι μας». Με την πάροδο του χρόνου, μας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα και ξεχνάμε τους στόχους μας. Μερικά λεπτά χρειάζονται για να γραφτούν.

2)Επιλέγουμε δύο – τρεις στόχους πραγματικά σημαντικούς

Επιλέγουμε πραγματικά επιθυμητούς στόχους, όχι τους πιο «ωραίους».

3)Γνωρίζουμε τις αιτίες της επιθυμίας επίτευξης των στόχων αυτών

Θα πρέπει να γνωρίζουμε το κίνητρο το οποίο θα πρέπει να είναι προσωπικό. Γιατί είναι επιθυμητή η απώλεια βάρους, αυτή η προαγωγή ή η έναρξη μιας επιχείρησης;

4)Σπάμε τους στόχους σε μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Φτιάχνουμε μία λίστα ενεργειών για κάθε στόχο (με ημερομηνία λήξης) και διαχωρίζουμε κάθε μία από αυτές τις ενέργειες σε πολύ μικρά και απλά βήματα. Τόσο απλά, ώστε ο πρώτος να μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

5)Αξιολογούμε τους στόχους και προγραμματίζουμε τις δράσεις μας με ορατά βήματα

Αξιολογούμε τους στόχους και σχεδιάζουμε ορατά βήματα δράσης, έτσι ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδο τους

6)Υλοποιούμε πράξεις προς το στόχο

Καμία πράξη ίσον καμία πρόοδος. Ο προγραμματισμός και η ανταλλαγή ιδεών μπορεί να φαίνονται σαν μια παραγωγική και ικανοποιητική άσκηση, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται δράση.

7)Παρακολουθούμε την πρόοδο

Είναι απαραίτητη η εξέταση της προόδου σε εβδομαδιαία ή τουλάχιστον σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση. Όταν θέτουμε προσωπικούς στόχους, είμαστε φιλόδοξοι και επιθυμούμε τα μέγιστα το συντομότερο ενώ η έλλειψη αποτελεσμάτων οδηγεί εύκολα σε παραίτηση. Ορίζουμε ενέργειες και ρεαλιστικά βήματα, στον προσωπικό μας ρυθμό και εντός των ορίων μας. Αν υπάρχει δυσκολία προόδου λόγω έλλειψης γνώσεων, δεξιοτήτων ή εμπειριών, πρέπει να βοηθηθούμε από έναν κόουτς.

8)Επικοινωνούμε με άλλους σχετικά με την πρόοδό μας

Μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση «στασιμότητας» ή «τέλματος» ακόμα και εάν έχουν γίνει πολλές ενέργειες. Βοηθάει η ένταξη σε ομάδες υποστήριξης ή η στήριξη ενός ατόμου εμπιστοσύνης ή ενός επαγγελματία κόουτς ο οποίος μπορεί να μας παρακινήσει για κάτι καλύτερο. Τέλος, χρειάζεται απόσταση από αρνητικούς ανθρώπους που δυσκολεύουν τα πάντα.

Τα παραπάνω βήματα είναι του μοντέλου SMART, που σημαίνει συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, πραγματοποιήσιμοι , ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι στόχοι, εμπλουτισμένοι με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε την υπομονή και την προθυμία για δοκιμασία ή ακόμα και την αποτυχία. Εάν υπάρξει αποτυχία, να μη βιαστούμε να παραιτηθούμε, ίσως με διαφορετικές δράσεις να μετατραπεί σε επιτυχία. Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις δεξιότητες, τα ταλέντα ή τις εμπειρίες μας αλλά και από την επιμονή. Αυτή διαχωρίζει τους ανθρώπους σε επιτυχημένους και μη. Εν τω μεταξύ, πρέπει να απολαμβάνουμε το ταξίδι και να υπάρχει αυτό επιβράβευση όταν πετυχαίνουμε κάποιο ορόσημο.

Πηγή: www.soleas.eu

Χαράλαμπος Σολέας


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Διπλωματούχος Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης , πιστοποιημένος εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Νευρογλωσσικού Προγραμματισμόυ (NLP) και Σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης.

Better World

Επιλεγμένο άρθρο της Better World Seminars 

Events || Business Management Services

Διαβάστε για εμάς ΕΔΩ

Δείτε όλες μας τις υπηρεσίες ΕΔΩ

Ημερολόγιο

Σεπτεμβρίου   2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

NLP - Life Coaching

Δεν έχετε επιλέξει σεμινάρια

Newsletter

 

Επικοινωνία

Better World
Θεοδώρα Παπαντωνάκη 

Τηλ.(+30) 213 043 9673

Κιν. (+30) 6936 527.527 

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social Media

Don't forget follow us via: