Ένα κοινό «πιστεύω» που ακούω συχνά είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αυτό που απαντάω είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν αλλά δεν θα καταφέρετε ποτέ να τους αλλάξετε εσείς.
Στο επάγγελμα του σύμβουλου-ψυχοθεραπευτή δέχομαι τακτικά τηλεφωνήματα από μητέρες και συζύγους που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αφορά διακοπή καπνίσματος ή κάποια άλλη καταστροφική συνήθεια, είτε είναι συμπεριφορές προς αυτούς όπως θυμός, νεύρα, απιστία κ.τ.λ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κλείνω το ραντεβού και αυτό που λέω στον άνθρωπο που τηλεφωνεί είναι να ζητήσει από το άτομο που έχει το πρόβλημα να μου τηλεφωνήσει να κανονίσουμε το ραντεβού μας. Το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων δεν τηλεφωνούνε ποτέ.

Αυτό μας αποδεικνύει ότι αυτό που εμείς ίσως θεωρούμε πρόβλημα σε κάποιον, ο άλλος δεν το θεωρεί έτσι και πιστέψτε με τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι σε αυτόν που τηλεφωνάει. Ποια η ανάγκη του να αλλάξει κάποιον άλλον; Είτε είναι ο/η σύντροφος ή το παιδί του/της;

Η ανάγκη πολλών ανθρώπων για να ελέγχουν ή να προσφέρουν συνεχώς είναι τόσο μεγάλη που ασχολούνται με αυτούς που είναι γύρω τους, αν αυτή η ανάγκη τους δεν γεμίζει (δεν βρουν δηλαδή υποτακτικοί) τότε έχουν άγχος, θλίψη και θυμό ο οποίος εκδηλώνεται προς εκείνα τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται στον έλεγχο τους.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ανεξάρτητος και υπεύθυνος για τον εαυτό του και τις πράξεις του, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσουμε ή δεν θα προσφέρουμε στα αγαπημένα μας προσφορά, μόνο όμως όταν υπάρχει ανταπόκριση και αλληλοπροσφορά.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μπορούμε να αποστασιοποιούμαστε και να απομακρυνόμαστε (συναισθηματικά) από τις δικές τους πράξεις, επιτρέποντας τους να αναλάβουν ως ενήλικες και υπεύθυνοι άνθρωποι τις δικές τους ευθύνες και καθήκοντα. Μπορούμε να νοιαζόμαστε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όχι να τους τα φροντίζουμε, χρειάζεται να τους επιτρέψουμε να βρουν τον δρόμο τους, όπως χρειάζεται να βρούμε και εμείς τον δικό μας.

Ας αποφασίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει την ζωή του και εμείς την δική μας, πάρτε αυτήν την απόφαση και ξεκινήστε να δίνετε στον εαυτό σας την προσοχή, τρυφερότητα, κατανόηση, χρόνο, φροντίδα κλπ. που δίνετε και στους άλλους, τα έχετε ανάγκη όπως και αυτοί, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ξεκινήστε να προσφέρετε και να βελτιώνετε τον εαυτό σας μέσα από διάβασμα βιβλίων, συμμετοχή σε σεμινάρια ή ομάδες, προσωπικά ραντεβού με ένα σύμβουλο- θεραπευτή κλ. και θα παρατηρήσετε ότι και τα άτομα που τόσο καιρό προσπαθούσατε να αλλάξετε θα αρχίσουν να αλλάζουν.

Χαράλαμπος Σολέας

www.soleas.eu