ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΙ…ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Χρονογραφεί ο Μάρκος Μπουγιουκλάκης

Ήταν ένα ανοιξιάτικο πρωινό Σαββάτου, όταν η θεία Ορτανσία με παρακάλεσε να τη συνοδεύσω στην «αυριανή εκδήλωση» στην Ανατολική Αττική, αφού την «τίμησαν», κατά την έξοδό της από το ΙΚΑ, δίνοντας της μία πρόσκληση… «για ένα ονειρεμένο μέλλον».
Τι κι αν αύριο είχε την Eurovision, τι κι αν δεν ήξερα τη διάρκεια του event και το ακριβές περιεχόμενο του, αυτά για κάποιους είναι «λεπτομέρειες».

Λίγο η αγάπη μου για τη θεία Ορτανσία, λίγο η περιέργεια με έκαναν να δεχθώ. Από μικρός παρατηρούσα τις οργανωτικές λεπτομέρειες επισημαίνοντας τα λάθη και αποφεύγοντας τα σε μελλοντικές εκδηλώσεις μου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας δεν υπήρχε στην πρόσκληση, για να ρωτήσω εάν η πρόσκληση ήταν για ένα άτομο, για την πρόσβαση, τη διάρκεια κλπ, έτσι συμβουλεύτηκα τη Google για τη διαδρομή και… φύγαμε.

Φτάσαμε μισή ώρα νωρίτερα στην περιοχή της εκδήλωσης, ελλείψει σήμανσης, ρώτησα δυο τρεις περαστικούς που ήταν ο χώρος και αφού συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για parking, άφησα το αμάξι αρκετά μέτρα μακριά και βαδίσαμε προς την είσοδο. Μπαίνοντας, δεν μας έδωσε κανείς σημασία, αλλά κατάλαβα που ήταν το επίκεντρο της εκδήλωσης από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα.

Μία υποτονική μουσική που θα κοίμιζε και… ελέφαντα, μου θύμισε πόσο σημαντική είναι η μουσική υπόκρουση σε κάθε είδους εκδήλωση, ενώ ταυτόχρονα έκανα συνειρμό με κάποιους γάμους που θεωρούν λογικό να ακούγεται το «θα ζήσω ελεύθερο πουλί», λίγη ώρα μετά την ανταλλαγή…αιώνιων όρκων. Η αίθουσα ήταν μικρή και είχαμε στριμωχθεί παρότι δεν ήταν εκδήλωση για την… επιβίωση της σαρδέλας. Οι καρέκλες, λιγότερες από τους προσκεκλημένους, καταληφθείσες από σεβαστές ηλικιωμένες λόγω της κιρσοφλεβίτιδας, που αν κρατούσε πολύ ώρα η εκδήλωση, δεν θα αργούσε να μας…μεταδοθεί.

Με ιώβειο υπομονή, παρατηρούσα τη… μαραμένη θεία Ορτανσία, να κάνει αέρα με κάτι άσχετα φυλλάδια που μας μοίρασε μία κακοντυμένη κοπέλα, αφού το κλιματιστικό δεν μας έκανε…την τιμή να μας δροσίζει.
Τη μουσική – βαλεριάνα διέκοψε ένα κλάμα μωρού, που σαν «συναγερμός» προσπαθούσε να μας προειδοποιήσει για τη βόμβα ναπάλμ που θα μας έριχνε, σαν τιμωρία για την ανοχή μας, στην έλλειψη πρόληψης των διοργανωτών.

Εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει μία βαρετή παρουσίαση, με φόντο μία «κολλημένη» οθόνη υπολογιστή, λες και ενδιέφερε τους κάθιδρους παριστάμενους η διάταξη των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας και η λογοδιάρροια της ματαιόδοξης ομιλήτριας που προσπαθούσε να μας πείσει ότι… «άξιζε τον κόπο».
Σαν όαση στην έρημο, ακούστηκε το τυπικό «ευχαριστούμε για την παρουσία σας» και οι καλεσμένοι φύγαμε με ταχύτητα εκκένωσης κτιρίου μετά από τηλεφώνημα για βόμβα σε πρεσβεία, ψάχνοντας στα σκοτάδια να βρούμε το σωστό μονοπάτι της επιστροφής…στη λογική.

Η οργάνωση εκδηλώσεων αποτελεί βασικό εργαλείο των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας και η επιτυχία της αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της φήμης του διοργανωτή και της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινό. Είναι απαραίτητο να έχουμε επαγγελματισμό, οργάνωση, πρόληψη, μέθοδο, φαντασία και κυρίως σεβασμό στους προσκεκλημένους.
Η Eurovision, έχασε κάποιους θεατές, το «θα χαρούμε να σας ξαναδούμε» έχασε το νόημα του, η θεία Ορτανσία έχασε την αισιοδοξία της για το ονειρεμένο μέλλον κι εγώ το χρόνο μου. Όχι όμως και την ελπίδα για καλύτερες διοργανώσεις εκδηλώσεων.

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

Ο Μάρκος Μπουγιουκλάκης είναι δημοσιογράφος & σύμβουλος επικοινωνίας. Ασχολείται επαγγελματικά με την επιστήμη της επικοινωνίας, τις δημόσιες σχέσεις, τη διαφήμιση, την οργάνωση εκδηλώσεων, τις εκδόσεις και τη συγγραφή. Είναι εμπνευστής του καινοτόμου είδους εκπαίδευσης και κατάρτισης «Stand Up Seminars», όπου συνδυάζεται η γνώση και το γέλιο.