Πολλοί και πολλές ψάχνουν να βρουν δουλειά καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Ισως και εσύ να είσαι ένας από αυτούς.

‘Ομως τι ακριβώς στη πραγματικότητα αναζητάς; Μήπως προσφέρεις την εργασία σου αλλά και τις ικανότητές σου , την εμπειρία σου και την φιλοδοξία σου έναντι κάποιας αμοιβής; Αυτό δεν είναι ουσιαστικά η πώληση του «επαγγελματία» εαυτού σου έναντι κάποιας αμοιβής; Αρα η ίδια η εργασία δεν είναι μια πώληση; Σίγουρα ναι και μάλιστα είναι μια διαρκής πώληση αφού όταν βρεις δουλειά θα συνεχίσεις να το κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα αν θέλεις να την κρατήσεις.

Συνεπώς ΟΛΟΙ είμαστε πωλητές , απλά κάποιοι το καταλαβαίνουν και κάποιοι όχι. Όμως πόσο εκτιμάμε αυτό που πουλάμε; Πόσο τελικά εκτιμάμε τον επαγγελματια εαυτό μας και ποιά τιμή του βάζουμε; ¨Ολα ξεκινάνε από εκεί. Όσο μεγαλύτερη η τιμή που βάζεις για τις υπηρεσίες που προσφέρεις , τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το εισόδημά σου. Και αν η εργασία σου αυτή τη στιγμή δεν σου δίνει την τιμή που θέλεις, τότε δύο πράγματα θα συμβούν.

Ή θα ανεβάσεις το επίπεδο της δουλειάς σου για να ταιριάζει με την τιμή που ζητάς ( όταν ζητάς πολλά πρέπει να δίνεις και πολλά) και θα πληρωθείς ανάλογα ή αν ήδη δίνεις πολλά και δεν αμοίβεσαι ( για οποιονδήποτε λόγο συμβαίνει αυτό), θα αναζητήσεις άλλη δουλειά που θα σου δώσει αυτά που αξίζεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Όταν δεν έχεις υψηλή τιμή τότε δεν προσφέρεις συνήθως και όσα πραγματικά μπορείς και συνεπώς υπάρχει μέσα σου το αίσθημα πως παίρνεις τελικά αυτό που αξίζεις και συμβιβάζεσαι υποβιβάζοντας την αξία σου. Υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης σε αυτό που όμως τελικά σε οδηγεί στην μετριότητα και στην αποτυχία.

Η επιτυχία έρχεται μόνο αν πιστεύεις πως την αξίζεις, μόνο αν έχεις υψηλή αξία για τον εαυτό σου θα την εισπράξεις .
Οι περισσότεροι πωλητές αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να πετύχουν αλλά αν δουν όσους έχουν ήδη πετύχει θα δουν ανθρώπους που αληθινά πιστέυουν στην αξία τους. Μην το μπερδέψεις με τον εγωισμό ούτε με την αλαζονεία. Αν κάποιος πέσει σε αυτή τη παγίδα η δόξα του θα είναι μικρή . Εδώ μιλάμε για πίστη στον εαυτό σου και πραγματική ωριμότητα να τον οδηγήσεις σωστά και να μαθαίνεις από τα λάθη σου . Μιλάμε για πείσμα και δύναμη που η υψηλή σου αξία επιβάλλει και δεν σε αφήνει να σκύψεις το κεφάλι. Μιλάμε για αστείρευτη δύναμη αισιοδοξίας και ονείρου που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση και πισωγυρίσματα.

Αν είσαι πωλητής , τότε βάλε τώρα την αξία σου σε νέα πλαίσια. Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και γράψε την αμοιβή που πιστεύεις πως αξίζεις. Αν είναι χαμηλότερη από αυτή που παίρνεις , τότε άρχισε να αποδίδεις περισσότερο για να αξίζεις όσα παίρνεις. Αν είναι μεγαλύτερη από αυτά που παίρνεις , τότε ή θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου ή θα αλλάξεις δουλειά αν αυτή που έχεις δεν έχει άλλα περιθώρια.

Αν δεν είσαι πωλητής ή πωλήτρια , τότε ισχύουν τα ίδια πράγματα αλλά μάλλον η δουλειά σου δεν έχει περιθώρια να σε πληρώσει περισσότερο. Το μόνο που σου μένει είναι να γίνεις πωλητής η πωλήτρια διαλέγοντας το πεδίο που σε συναρπάζει περισσότερο . Και να ξέρεις πως δεν υπάρχει ποιό καλοπληρωμένο επάγγελμα από αυτό του πωλητή ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Να θυμάσαι πάντα πως «είσαι πολύ πιο δυνατός/η από όσο φαντάζεσαι…»

ΘΩΜΑΣ ΣΑΛΑΜΑΡΗΣ

Πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν.Πειραιά και πωλητής ο ίδιος για περισσότερα από 30 χρόνια, μεταφέρει την εμπειρία του στις πωλήσεις σε ελ. επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εμπόρους και στελέχη επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις σε θέματα ανάπτυξης πωλήσεων, δικτύων και επικοινωνίας.