Τι είναι αυτοπειθαρχία;
«Η ικανότητα να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις , τη στιγμή που πρέπει να το κάνεις, είτε σου αρέσει είτε όχι»

Αυτό είπε στον Brian Tracy, τον σύγχρονο γκουρού των πωλήσεων, ο Kop Kopmeyer διάσημος συγγραφέας όταν ο πρώτος τον ρώτησε ποιά είναι η πιό σημαντική αρχή ανάμεσα στις χίλιες που έχει καταγράψει σαν σημαντικές για την επιτυχία.

Πράγματι η αυτοπειθαρχία είναι απολύτως απαραίτητη για να πετύχει κανείς οτιδήποτε ονειρεύεται. Υπάρχουν πολλές φορές που στην πορεία για την επίτευξη, χρειάζεται να κάνεις πράγματα που δεν είναι εύκολα ή που θα προτιμούσες να αναβάλλεις. Όμως κάθε αδυναμία ή αναβολή σε καθυστερεί ή και σε αποπροσανατολίζει από τον στόχο σου. Επίσης ενισχύει τις αρνητικές σου πεποιθήσεις και αυξάνει την ανησυχία σου πως τελικά ΔΕΝ μπορείς να πετύχεις μειώνοντας την αυτοεκτίμησή σου.

Υπάρχουν όμως 9 βασικές αρχές αυτοπειθαρχίας που αν τις ακολουθήσεις, αν τις κάνεις καθημερινά, αν καταφέρεις σιγά-σιγά να τις κάνεις συνήθεια, τότε δεν θα αργήσεις να πετύχεις.

1. Η πειθαρχία της καθαρής σκέψης
Χρειάζεσαι καθημερινά να έχεις 30-60 λεπτά ησυχίας και περισυλλογής. Χρόνο που θα αφιερώσεις με ηρεμία στις σκέψεις σου και θα μπορέσεις να τις βάλεις σε σειρά.

2. Η πειθαρχία της καθημερινής στοχοθεσίας
Αν καθημερινά γράφεις τους στόχους σου, μικρούς και μεγάλους, τότε προγραμματίζεις το υποσυνειδητό σου, για να τους πετύχεις. Θα σε βοηθούσε αν είχες ένα μικρό τετράδιο και έγραφες κάθε πρωί, όλα όσα θες να πετύχεις τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό πρέπει να το κάνεις γράφοντας σε ενεστώτα χρόνο, και αναφέροντας την ημερομηνία που θα το πετύχεις.

3. Η πειθαρχία της καθημερινής οργάνωσης του χρόνου σου.
Βάλε προτεραιότητες στις δουλειές σου και οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα. Γράψε όλα όσα έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα σου και ιεράρχησέ τα ανάλογα με την σπουδαιότητα τους και τη σχέση τους με τους στόχους σου.

4. Η πειθαρχία του κουράγιου
Πολλές φορές πρέπει να κάνεις πράγματα που φοβάσαι. Φοβάσαι το αποτέλεσμα της προσπάθειας, την απόρριψη, την αποτυχία. Και όμως πρέπει να τα κάνεις. «Κάνε όσα φοβάσαι να κάνεις και ο φόβος σου θα πεθάνει» είπε ο Έμερσον. Να λες από μέσα σου «μπορώ να το κάνω» ξανά και ξανά. Δώσε κουράγιο εσύ στον εαυτό σου.

5. Η πειθαρχία των εξαιρετικών υγιεινών συνηθειών
Αν θες να πετύχεις πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου και το σώμα σου. Το μυστικό κρύβεται σε πέντε λέξεις « τρώγε λιγότερο και ασκήσου περισσότερο». Κάνε συνήθεια σου την καθημερινή άσκηση για 30-45 λεπτά και εξάλειψε από τη διαίτά σου τα 3 λευκά «δηλητήρια» δηλαδή το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι.

6. Η πειθαρχία της οργανωμένης αποταμίευσης και επένδυσης.

Για να πετύχεις στη ζωή πρέπει να έχεις οικονομική ανεξαρτησία. Μάθε λοιπόν να αποταμιεύεις έστω ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και ανάλογα με τα έσοδά σου να το μεγαλώνεις. ¨Οσο χρωστάς θα είσαι πάντα δέσμιος μιας οικονομικής δουλείας που θα σου δημιουργεί προβλήματα και δεν θα αφήνει το μυαλό σου ελεύθερο να δημιουργήσει. Άρχισε να αποταμιεύεις ακόμα και όταν χρωστάς, έστω και λίγα.

7. Η πειθαρχία της σκληρής δουλειάς

Κανείς δεν πέτυχε και δεν έμεινε πετυχημένος για πολύ χωρίς να δουλέψει σκληρά. Μην ακούς τίποτα για δήθεν «μαγικές» συνταγές για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Αν θες να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου μάθε να δουλεύεις αληθινά τη μέρα σου και να μην αφήνεις να πάει χαμένο ούτε ένα λεπτό.

8. Η πειθαρχία της συνεχούς επιμόρφωσης

Αν δεν μαθαίνεις συνέχεια πως θα κερδίζεις περισσότερα; Μάθε λοιπόν ο,τι μπορείς για να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα, να προσφέρεις περισσότερα, να αξιοποιήσεις το χρόνο σου πιο σωστά και να ξέρεις πως θα σου επιστραφεί πολλαπλάσια αυτός ο χρόνος. Επένδυσε στον εαυτό σου και βελτίωσέ τον όσο μπορείς .

9. Η πειθαρχία της επιμονής
Στην πραγματικότητα η αυτοπειθαρχία είναι η επιμονή στην πράξη. Είναι αυτονόητη η σημασία του να επιμένεις ακόμα και όταν όλα σου πάνε αντίθετα. Συνέχισε και μην σταματάς. Δείξε την επιμονή σου και πειθάρχησε στο όνειρο και το στόχο σου. Πολλές φορές η επιτυχία είναι ένα βήμα από εκεί που τα παρατάνε οι περισσότεροι.

Θ.Σλάμαρης – iwant2helptraining
Σημ. Οι 9 βασικές αρχές της αυτοπειθαρχίας περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του Brian Tracy “ The Miracle of Self-Discipline”

ΘΩΜΑΣ ΣΑΛΑΜΑΡΗΣ

Πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν.Πειραιά και πωλητής ο ίδιος για περισσότερα από 30 χρόνια, μεταφέρει την εμπειρία του στις πωλήσεις σε ελ. επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εμπόρους και στελέχη επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις σε θέματα ανάπτυξης πωλήσεων, δικτύων και επικοινωνίας.