Η ζωή, όπως και η τέχνη, διαρκώς εξελίσσεται. Έτσι πάρτε το χρόνο σας, κάντε τολμηρές κινήσεις, χρησιμοποιήστε λαμπερά χρώματα-και να κάντε τη ζωή σας ένα αριστούργημα.

Διδάσκω τους ανθρώπους πως να επιτύχουν εδώ και 15 χρόνια, έχω δει ότι οι άνθρωποι διαιρούν την ζωή τους σε δύο κύρια μέρη: την οικοδόμηση πλούτου και το υπόλοιπο της ζωής τους. Έχοντας κάνει μεγάλο προβληματισμό σχετικά με αυτά τα δύο θέματα, τον πλούτο και τη ζωή, έχω έρθει σε κάποια νέα συμπεράσματα για το πώς να αντιλαμβανόμαστε αυτά τα δύο.

Συνήθιζα να πιστεύω ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δύο πτυχές της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, νόμιζα ότι τα δύο θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σχεδόν απέναντι, ο πλούτος είναι απλά μαθηματικά – η ζωή είναι τέχνη.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας στο γυμνάσιο. Έπρεπε να μάθουμε τόσο μαθηματικά καθώς και τέχνης. Τώρα, σκεφτείτε να έχετε εξετάσεις στα δυο αυτά μαθήματα, τα μαθηματικά σας βαθμολογήθηκαν με βάση γεγονότα: 10×10 είναι πάντα 100, 7 + 7 είναι πάντα 14, 50 έξω 25 είναι πάντα 25. Και ούτω καθεξής. Υπάρχει πάντα μόνο μία απάντηση στα μαθηματικά. Οι απαντήσεις είναι σκληρά γεγονότα, γραμμένα σε πέτρα. Τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη. Είναι στερεότυπη. Μπορείτε να γνωρίζετε το αποτέλεσμα πριν αυτό συμβεί, κάθε φορά.

Αλλά τι γίνεται με την εξέταση στην τέχνη; Η τέχνη είναι πολύ πιο υποκειμενική. Η «ομορφιά», λένε, «είναι στο μάτι του θεατή.» Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση.
Σκεφτείτε τα διαφορετικά στιλ των διάσημων καλλιτεχνών: Ρενουάρ, Μονέ, Πικάσο, Rockwell, Warhol. Διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκουν διαφορετικά στιλ όμορφα και αυτό είναι που κάνει την τέχνη, τέχνη.

Πώς αυτό ταιριάζει λοιπόν, με την απόκτηση πλούτου και της ζωής; Ο πλούτος είναι σαν τα μαθηματικά: Αν προσθέσετε 1.000 ευρώ στον λογαριασμό σας κάθε μήνα και περνετε 5 τις εκατό τόκο άνω των 20 ετών, μπορείτε να ξέρετε τώρα πόσα θα έχετε στο μέλλον. Είναι μαθηματικά. Αν αγοράσετε ένα ακίνητο για 200.000 τώρα και αυξάνει σε αξία κατά 3 τοις εκατό το χρόνο, ξέρετε ακριβώς πόσο θα είστε σε θέση να το πουλήσετε σε 10 χρόνια. Η ομορφιά των μαθηματικών βρίσκεται στη γνώση. Μπορείτε να λειτουργήσετε το σύστημα στον αυτόματο πιλότο και τα μαθηματικά θα κάνουν την δουλειά για σας. Γνωρίζετε το αποτέλεσμα.

Αλλά η ζωή είναι τέχνη. Και αυτή είναι η ομορφιά της. Δεν ξέρεις πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Η ζωή, όπως η τέχνη, πάντα αλλάζουν. Διαφορετικοί άνθρωποι παρέχουν διαφορετικά χρώματα. Όταν κάνετε λάθος, μπορείτε να πάτε πίσω, και να ζωγραφίσετε ξανά πάνω τους. Μπορείτε να αλλάξετε το τοπίο. Η ζωή, όπως και η τέχνη, διαρκώς εξελίσσεται. Αυτό που φαίνεται καλό σε ένα άτομο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το άλλο. Αυτό είναι που κάνει τη ζωή όμορφη.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας ρωτήσω: Μήπως ξοδεύετε περισσότερο χρόνο για τα μαθηματικά ή την τέχνη σας; Κάνετε τα μαθηματικά σας. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό, τι καλύτερο στο σχέδιο οικοδόμησης του πλούτου του, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Αφού η ζωή είναι για την τέχνη, με τι μοιάζει ο καμβά σας; Τι είδους εικόνα έχετε ζωγραφίσει; Τι έχετε δημιουργήσει; Τι είδους άγαλμα έχετε κάνει με την γλυπτική σας; Πάρτε το χρόνο σας, κάνετε τολμηρές κινήσεις, χρησιμοποιήστε λαμπερά χρώματα και κάντε την ζωή σας το πιο όμορφο αριστούργημα που μπορείτε.
Κάντε τα μαθηματικά σας, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στην τέχνη σας.

Χαράλαμπος Σολέας
www.soleas.eu