Αυτό που δίνεις προς τα έξω, αυτό εισπράττεις.

Το Σύμπαν ανταποκρίνεται και απαντά σε αυτά που εκπέμπουμε κι έτσι οι ενέργειές μας επιστρέφουν πίσω σε εμάς πολλαπλασιασμένες. Εάν εκπέμπουμε αρμονία τότε αυτό επιστρέφει, εάν εκπέμπουμε δυσαρμονία αυτό έρχεται πίσω σε εμάς. Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι αντιλήψεις μας φυσικά δεν εξαιρούνται από το Κάρμα, υπό την έννοια ότι επιδρούν πάνω στο σώμα μας όπως και στη ζωή μας. Με αυτήν την άποψη ό,τι κάνουμε στη συνειδητότητά μας έχει μια συνέπεια, είτε αρμονική, είτε δυσαρμονική.

Ωστόσο, όμως, το Κάρμα δεν είναι τιμωρία, ούτε σχετίζεται με κάποια εξωτερική πηγή, είναι απλώς η συνέπεια της δικής μας συνειδητότητας. Είναι απλώς ένα σύστημα που αντανακλά την ελεύθερη και απεριόριστη φύση μας, καθώς επίσης και τη φύση της συνειδητότητάς μας. Είναι ένας μηχανισμός τόσο προσωπικός, επειδή μας επιστρέφει όσα προσωπικώς κάνουμε, όσο και απρόσωπος, καθώς ισχύει για όλους το ίδιο.

Είμαστε όλοι ελεύθεροι να πράττουμε όπως εμείς θέλουμε, εντούτοις, όμως, είμαστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες των πράξεών μας και επομένως για το Κάρμα μας.

Ο μηχανισμός του Κάρμα βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Μας κινητοποιεί και μας καθοδηγεί προς την υλοποίηση των στόχων μας.

2. Μας επιστρέφει τις συνέπειες των πράξεών μας.

3. Μας παροτρύνει να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας προκειμένου να κατανοήσουμε την ισότητα.

Όσον αφορά στην υλοποίηση των στόχων μας, υπάρχουν δυο μεταβλητές, οι πεποιθήσεις και οι πράξεις μας, οι οποίες ενεργοποιούν δυνάμεις που φαίνονται εξωτερικές, αλλά τίθενται σε κίνηση από κάτι που εμείς κάνουμε στη συνειδητότητά μας. Έτσι καθώς οδεύουμε προς τους στόχους μας, το κάρμα μας επιστρέφει τις συνέπειες των πράξεών μας και αυτό συνιστά και την επικοινωνιακή λειτουργία του μηχανισμού αυτού, καθώς μαθαίνουμε τις δικές μας ευαισθησίες, όσο κι εκείνες των άλλων ανθρώπων.

Όπως γνωρίζουμε τι δεν θέλουμε να μας επιστρέφεται και τι θέλουμε να έρχεται πίσω σε εμάς, έτσι μαθαίνουμε να κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε να μας κάνουν κι εκείνοι και εκφράζουμε την αγάπη μας όπως θα θέλαμε να μας την εκφράσουν κι εκείνοι. Έτσι, προχωρώντας όλο και βαθύτερα στη συνειδητότητά μας και λειτουργώντας με περισσότερη αγάπη μέσα από το τσάκρα της καρδιάς, εξελισσόμαστε και αναθεωρούμε τις αντιλήψεις μας, φεύγουμε από τον διαχωρισμό, αντιλαμβανόμαστε την ισότητα και βιώνουμε περισσότερο την ενότητα. Είναι ζήτημα εξέλιξης της ατομικής συνειδητότητας και φυσικά εδώ βοηθά και ο μηχανισμός του προσωπικού Κάρμα…

Φυσικά όπως εξελίσσεται η ατομική συνειδητότητα, υπάρχει εξέλιξη και σε επίπεδο της συλλογικής συνειδητότητας, που αποτελείται από ατομικές συνειδητότητες αλλά υπάρχει επίσης και η πλανητική συνειδητότητα, που περνάει κι εκείνη μέσα από τη δική της εξέλιξη και κάποιοι λένε ότι στην πλανητική συνειδητότητα περνάμε περίπου 2.000 χρόνια σε κάθε τσάκρα.

Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή που βγήκαμε από 2.000 χρόνια παραμονής στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και έχουμε εισέλθει στη λεγόμενη εποχή του Υδροχόου και μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε πέρα από μεμονωμένα σύνορα και ατομικά συμφέροντα, καθώς οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε σύνορα, αυτό μας επηρεάζει όλους. Εάν κοιτάξουμε όλα όσα συμβαίνουν σε πλανητικό επίπεδο, από την πανδημία που ξεκίνησε προ δύο ετών μέχρι όλα τα παγκόσμια ζητήματα, όλα ζητούν μια συλλογική σκέψη και δράση, κάτι συμβαίνει παγκόσμια και αυτό αφορά επίσης την πλανητική εξέλιξη που χρειάζεται να δράσει συλλογικά και

παγκόσμια.

Έτσι η προσοχή μας έρχεται όλο και περισσότερο στο τσάκρα (ενεργειακό κέντρο) της καρδιάς και μαθαίνουμε να συσχετιζόμαστε σαν μια μεγάλη πλανητική οικογένεια.

Βλέπουμε πώς ολοένα και περισσότερο οτιδήποτε συμβαίνει παντού σε οποιαδήποτε σύνορα αυτό είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους. Έτσι γίνεται πολύ σημαντικό να λειτουργούμε πέραν από το ατομικό συμφέρον και πέραν των συνόρων. Συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεργασία, με αμοιβαιότητα και αποδοχή των άλλων ανθρώπων ακόμη και εάν λειτουργούν διαφορετικά. Βλέπουμε πώς ό,τι κάνουμε έχει μια επίδραση τόσο στον εαυτό μας, αλλά είναι ταυτόχρονα κάτι που επεκτείνεται πέραν του εαυτού μας.

Όπως ακριβώς υπάρχει το ατομικό κάρμα, υπάρχει επίσης το συλλογικό, που αφορά σε ομάδες, θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές κοκ., και φυσικά υπάρχει και το πλανητικό κάρμα, το οποίο επηρεάζει το πεπρωμένο του πλανήτη. Μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο του πλανήτη όλοι μαζί, λειτουργώντας ολένα και πιο συνειδητά, με αγάπη και αποδοχή, μέσα από την κίνηση προς την ενότητα.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη συλλογική ταινία του πλανήτη, καθώς εάν όλα όσα συμβαίνουν σε πλανητικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα όσων κάνουμε όλοι μέσα στη συνειδητότητά μας, τότε μπορούμε να αλλάξουμε όσα κάνουμε στη συνειδητότητά μας. Κι αυτό αφορά τόσο, στις πράξεις μας, όσο στις απόψεις, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπουμε να μας επιστρέφεται τώρα, δεν αφορά σε τιμωρία, αλλά μας δείχνει τι κάνουμε μέσα στη συνειδητότητά μας όλοι μας. Μας καθρεφτίζει τι κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους, τι κάνουμε στη φύση, στα ζώα και σε όλα τα όντα του πλανήτη. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει. Έτσι κι αλλιώς θα αλλάξει, καθώς όσα συμβαίνουν είναι μέρος της εξέλιξης και η εξέλιξη είναι κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει.

Απλώς μπορούμε να επιλέξουμε να πάρουμε τα μηνύματα που δεχόμαστε και να ακολουθήσουμε μια ομαλή και όμορφη εξέλιξη αγάπης και ενότητας για όλους. Ας επιλέγουμε σκέψεις, πεποιθήσεις, αντιλήψεις και πράξεις που αντανακλούν την αρμονία για εμάς και για όλα τα όντα. Μπορούμε πάντοτε να δημιουργούμε ένα νέο κάρμα και μια πορεία ομαλή στην εξέλιξή μας, ατομικά και συλλογικά. Μπορούμε να ζήσουμε όλοι υγιείς και χαρούμενοι. Όλα μπορούν να θεραπευτούν!

Εξάλλου, είναι επίσης καρμικό ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν!

Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος

Psychologist, Psychanalyst CF,
MA in Philosophy
Healer of the Human Energy System
Instructor of the Body Mirror System