Η αγάπη είναι χαρά και η χαρά έρχεται μέσα από την αγάπη, κι είναι ίσως η μοναδική χαρά που υπάρχει. Διότι τίποτε δεν μπορεί να υπάρξει δίχως αγάπη και κανείς δεν θέλει να ζει δίχως την αγάπη. Οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα, τα φυτά, κι όλα τα έμβια πλάσματα θέλουν αγάπη και κανένα ζωντανό δεν επιθυμεί τη ζωή όταν στερείται την αγάπη.

Η αγάπη είναι που κάνει χαρούμενη και ηλιόλουστη την κάθε ύπαρξη και όταν αγαπάς τότε ολάκερος ο κόσμος φαίνεται σαν να χορεύει μαζί σου, μοιάζει σαν ολόκληρη η πλάση να χρωματίζει τα πάντα με μαγευτικά, καλοκαιρινά χρώματα και ανοιξιάτικες ευωδιές.

Φαίνεται πώς οι άνθρωποι σχετίζουμε την αγάπη με τις σχέσεις και με ορισμένα πλαίσια, ενόσω η αγάπη είναι κάτι πολύ ευρύτερο, απείρως ισχυρότερο και πολύ πιο βαθύ. Ακόμη, όμως, κι αν τη δούμε μέσω του πρίσματος των σχέσεων, αυτό είναι κάτι που όλοι μας σχεδόν το ποθούμε, δηλαδή το να έχουμε αρμονικές και ουσιαστικές σχέσεις, φαίνεται σάμπως στην εποχή μας να γίνεται αντιληπτό ως κάτι το δυσχερές και ενίοτε το κρίσιμο αν όχι σε κρίση επίσης… Πώς μπορεί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μιλάμε για σχέσεις σε κρίση και για κρίση στις σχέσεις, όταν όλοι σχεδόν διακηρύσσουμε ότι θέλουμε μια ουσιαστική σχέση διακαώς;

Υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων και πολλοί τρόποι βιώματος της αγάπης, καθώς η αγάπη μπορεί να είναι μία, ωστόσο οι εκφράσεις της πολλές και άπειρες, όπως ο ήλιος του γαλαξία μας είναι ένας μα οι ακτίνες του μυριάδες και παρότι ομοιάζουν είναι τω όντι εξίσου μοναδικές.

Κάθε άνθρωπος γνωρίζει την αγάπη διαφορετικά, μέσω των προσωπικών του εμπειριών και σχέσεων και φυσικά εκφράζει την αγάπη του ή δεν την εκφράζει, μέσω ορισμένων στάσεων και συμπεριφορών, που με τη σειρά τους πηγάζουν από συγκεκριμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις αναφορικώς με την αγάπη.

Σίγουρα, όμως, το βέβαιον είναι τούτο: πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στην έλλειψη αγάπης και μάλιστα μέσα από συναισθήματα λύπης και στενοχώριας, απογοήτευσης και απαισιοδοξίας, είτε και με σκληρότητα όταν η καρδιά ενίοτε δεν νιώθει την αγάπη.

Ωστόσο αυτές είναι αντιδράσεις που σχετίζονται περισσότερο με μια διανοητική αντίληψη της αγάπης αντί για την απάντηση της καρδιάς μας, η οποία πάντοτε αντιλαμβάνεται την αγάπη, παρά την όποια έκφρασή της ή και την απουσία εκφράσεώς της. Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο σχέσεων, υπάρχουν με έναν άλλον τρόπο στην αντίληψη μέσω της καρδιάς μας και με έναν εντελώς διαφορετικό εάν την προσλάβουμε με παραστάσεις και όρους νοητικούς.

Εάν θέλουμε πραγματικά να δημιουργούμε και να διατηρούμε δεσμούς αγάπης και ουσιαστικές σχέσεις, το πρώτο στοιχείο που θα είναι καλό να γνωρίζουμε είναι να αφήνουμε στην άκρη το νου και τα διανοητικά του παιχνίδια και να αφηνόμαστε στην καρδιά ως το βασικό μας φίλτρο της αντίληψης.

Στις περισσότερες σχέσεις οι άνθρωποι βιώνουν την αγάπη μέσω του διανοητικού τους φίλτρου κάτι που εάν το δούμε με ενεργειακούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι αντιλαμβάνονται την αγάπη μέσω του ενεργειακού μας κέντρου μας που αντιστοιχεί στο ηλιακό πλέγμα.