Ίσως να αναρωτιέστε πώς οι τεχνικές πειθούς του NLP μπορούν να αλλάξουν την ζωή σας.

Πρώτα τι σημαίνει NLP (Neuro-Linguistic Programming). Βασικά περιλαμβάνει τεχνικές για αλλαγές πάνω στον εαυτό σας αλλά και για τους υπόλοιπους ανθρώπους από μέσα προς τα έξω, δηλαδή από το μυαλό προς τις συμπεριφορές.
Αυτές οι τεχνικές έχουν αποκτήσει τεράστια επιτυχία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και τώρα χρησιμοποιούνται σε πολλές τεχνικές αυτό-ανάπτυξης και σε θεραπευτικές συνεδρίες. Θέλετε να μάθετε πώς να τις χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά; Συνεχίστε την ανάγνωση …

Τεχνική πειθούς NLP # 1: Αναγνωρίστε τι κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν.
Γνωρίζοντας τι αρέσει στους ανθρώπους, όπως και τι δεν τους αρέσει είναι μια σημαντική πτυχή των τεχνικών πειθούς του NLP. Δεδομένου ότι αυτό το είδος των τεχνικών είναι διακριτικές έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε ένα πλούσιο ηλικιωμένο να δωρίσει χρήματα σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, δεν θα τον κάνετε να το κάνει μόνο και μόνο ζητώντας του το (εκτός και αν είναι πραγματικά μεγάλος φιλάνθρωπος).
Ωστόσο, αν ξέρατε ποιες είναι οι αδυναμίες του (για χάρη της συζήτησης, ας πούμε ότι έχει μια αδυναμία στις όμορφες γυναίκες), μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό για να τον πείσετε να κάνει μια δωρεά. Ζητήστε σε μία από τις ομορφότερες εθελόντριες σας να μιλήσει μαζί του και επιπόλαια να παρατηρήσει ότι οι γυναίκες τρελαίνονται από τους πλούσιους που κάνουν φιλανθρωπίες.

Τεχνική πειθούς NLP # 2: Επενδύστε στην συμπάθεια (rapport).
Η λέξη rapport είναι πολύ σημαντική στον τομέα του NLP. Εάν είστε το είδος του ατόμου που δεν έχει κανένα πρόβλημα να κουβεντιάσει με ξένους σε ένα τρένο, στο λεωφορείο, οπουδήποτε τότε πιθανότατα έχετε άριστες ικανότητες πειθούς.
Επίσης είναι γνωστό ότι η οικοδόμηση rapport, συντροφικότητας με τους ανθρώπους, δίνει μια ελεύθερη έστω προσωρινή άδεια εισόδου στον κύκλο της εμπιστοσύνης τους. Χρησιμοποιήστε τις ικανότητές σας για να έχετε πλεονέκτημα και μην κοιτάτε πίσω.

Τεχνική πειθούς NLP # 3: Ακυρώστε (angor) τα συναισθήματά σας.
Το μεγάλο πράγμα για την πειθώ και το NLP είναι ότι οι περισσότερες από τις τακτικές που εμπλέκονται δεν είναι καθόλου περίπλοκες. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η αγκύρωση. Μια άγκυρα βασικά συνδέει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα με μια κίνηση, έναν ήχο, την όραση, κ.λπ.
Υπόθεση: η Μαρία μια εσωστρεφής κοπέλα που πάντα νιώθει άσχημα (άγχος, νεύρα, φόβο) πριν από μια παρουσίαση. Για να την βοηθήσει να υποχωρήσει η νευρικότητα της, τραγουδά ένα συγκεκριμένο τραγούδι, διότι την κάνει να αισθάνεται ασφαλής και ξέγνοιαστη. Ένα τραγούδι που η ίδια και η μητέρα της τραγουδούσαν όλη την ώρα για να νιώσουν ωραία!

Μπορείτε, επίσης, να συνδέσετε ορισμένα συναισθήματα με ορισμένες άγκυρες. Απλά φροντίστε να ενισχύσετε την σύνδεση πολλές φορές για να εδραιωθεί η σύνδεση.

Οι τεχνικές πειθούς είναι σημαντικές στην προσωπική ανάπτυξη. Θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και με τη σειρά σας, να βοηθήσετε και άλλους.

Χαράλαμπος Σολέας, εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, Ενεργειακών Θεραπειών και Σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον NLP (Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό) τρόπους για να βοηθηθείτε περισσότερο η ακόμα και να γίνετε NLP Practitioner επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.soleas.eu

xaralampos

Χαράλαμπος Σολέας

Διπλωματούχος Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης