Η κατάθλιψη είναι συχνά μια αντίδραση σε ένα οδυνηρό ή τραυματικό γεγονός. Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός στη ζωή μας αναφέρονται ως τραυματικές εκθέσεις.

Ένα παράδειγμα κάποιων εκθέσεων, «δεν είχα ποτέ κατάθλιψη πριν ο πατέρας μου (μητέρα, το παιδί, σύζυγος, ο καλύτερος φίλος) έχασαν τη ζωή τους.» Μετά που ένα αγαπημένο πρόσωπο αποδημήσει, το άτομο έχει συχνά να ασχοληθεί με τα υπάρχοντά του ή να αναλάβει τις ευθύνες του. Οποιαδήποτε από αυτά μπορούν να γίνουν τραυματικά εναύσματα. Αν το άτομο ή μέλος της οικογένειας που έχει χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο δεν έχει χρόνο για να θρηνήσει πλήρως την απώλεια, και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του για το πρόσωπο, η κατάθλιψη μπορεί να αρχίσει αμέσως. Άλλες τραυματικές ωθήσεις περιλαμβάνουν απώλεια εργασίας, διαζύγιο, χωρισμός από σχέση, οικονομικές ανατροπές, όπως η πτώχευση ή ακόμα και η απώλεια ενός κατοικίδιου.

Τα σημεία και συμπτώματα ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να παρουσιαστούν σιγά-σιγά και αυτό που στο παρελθόν ήταν μια ηλιόλουστη μέρα τώρα να γίνεται όλο και πιο συννεφιασμένη με κάθε λεπτό που περνάει.
• Σύμπτωμα # 1 – «Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί. Απλά δεν έχω το ίδιο ενδιαφέρον πλέον για τα πράγματα που συνήθιζα να ασχολούμαι».
• Σύμπτωμα # 2 – «Δεν έχω πόνους στο σώμα αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να έχω ( καρκίνο, αρθρίτιδα, διαβήτη, κ.λπ.).»
• Σύμπτωμα # 3 – «Δεν μπορώ να σταματήσω την υπερκατανάλωση φαγητού και έβαλα 40 κιλά.» ή «Έχω πάει πίσω στο ποτό, το κάπνισμα τσιγάρων κ.α.»
• Σύμπτωμα # 4 – «Έχω προβλήματα στον ύπνο μου και είμαι εξαντλημένος συνεχώς.»
• Σύμπτωμα # 5 – «Φωνάζω με το παραμικρό, είμαι μέσα στα νεύρα, αλλά κυρίως νιώθω μουδιασμένη/ος.»

Κάποιες φορές, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό, αυτή η μέθοδος θεραπείας, φυσικά, αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν θα βοηθήσει στην θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της κατάθλιψης. Αν χρησιμοποιηθούν κάποιες άλλες ψυχολογικές θεραπευτικές μέθοδοι ίσως να ανακουφιστεί το άτομο για λίγο αλλά σύντομα θα υπάρξει μια υποτροπή των συμπτωμάτων. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο αυτές οι κοινές λύσεις δεν λειτουργούν πραγματικά στην περίπτωση της κατάθλιψης: δεν απευθύνονται στην επίλυση των βαθύτερων αίτιών της κατάθλιψης.

Πως η ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθάει στην θεραπεία της κατάθλιψης;

1. Κατ “αρχάς, θα δουλέψει όχι μόνο με τον συνειδητό νου, ο οποίος είναι μόνο το 10%, αλλά και με τον υποσυνείδητο νου. Τώρα ασχολούμαστε με το 100% του νου και όχι μόνο με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
2. Οι άνθρωποι έχουν συχνά αυτό που ο Δρ Fritz Perls ονόμαζε «εκκρεμότητες» με ότι έχει χαθεί, είτε αυτό είναι εάν αγαπημένο πρόσωπο, μια δουλειά ή ένα σπίτι. Αυτά τα άλυτα συναισθήματα, όπως δυσαρέσκειες, η μη εκφράση της λύπης, η επίρριψη ευθυνών, ο θυμός, η ενοχή, η ζήλια και ο φόβος που αποθηκεύονται στο σώμα και πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά θα μείνουν βαθιά θαμμένες κάτω από το μούδιασμα που δημιουργήθηκε από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, την εθιστική συμπεριφορά και την ταυτόχρονη καταστολή που συμβαίνει όταν το τραύμα και η θλίψη παραμείνει χωρίς θεραπεία.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία λειτουργεί για την κατάθλιψη, διότι αφαιρεί την υποκείμενη βάση της κατάθλιψης και ολοκληρώνει την ημιτελείς δουλειά που αλλιώς συνεχίζει να ανακυκλώνετε ως σκέψεις αυτό-σαμποτάζ και μη θεμιτές συμπεριφορές.
3. Με την Υπνοθεραπεία, μπορούμε να πάμε μέχρι το αναλυτικότερο επίπεδο αυτών των τραυματικών εμπειριών, αναμνήσεων και να απελευθερωθούν από το μυαλό και το σώμα τα συναισθήματα. Όταν αυτή η διαδικασία Υπνοθεραπείας έχει ολοκληρωθεί, ο πελάτης αναφέρει ότι η κατάθλιψη του έχει αρθεί, ότι έχουν σταματήσει οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις ή συμπεριφορές και ότι είναι έτοιμος να ξαναρχίσει να ζει τη ζωή του και πάλι.
4. Με κάθε θεραπευτική συνεδρία της Κλινικής Υπνοθεραπείας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φοβισμένες επαναλαμβανόμενες σκέψεις που συχνά τρομάζουν τον κόσμο μετά από μια τραυματική εμπειρία. Θετικές επιβεβαιώσεις δημιουργούνται και εγκαθίστανται πλέον επειδή η συναισθηματική απελευθέρωση έχει επιτευχθεί.
5. Η Υπνοθεραπεία παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ικανότητα του ατόμου να επηρεάσει το φυσικό σώμα. Μετά που οι σκέψεις αυτό-σαμποτάζ και οι αρνητικές συμπεριφορές θα έχουν επιλυθεί, το άτομο μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί υπνωτιστικές υποβολές για να βελτιωθεί η λειτουργία του σώματος του. Η Υπνοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διόρθωση πρότυπων ανήσυχου ύπνου, χαμηλής ενέργειας ή της λίμπιντου, πονοκεφάλους ή χρόνιους πόνους. Και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την Υπνοθεραπεία για να αυξηθούν τα κίνητρα για άσκηση, σωστής διατροφής και διακοπής καπνίσματος.

Η συνεχής έρευνα και βελτίωση της μεθοδολογίας επέτρεψε στην Υπνοθεραπεία να προχωρήσει σε μια προηγμένη μορφή θεραπείας στο σημείο όπου η Κλινική Υπνοθεραπεία να θεωρείται πλέον ως θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη. Δουλεύοντας μαζί και με άλλες ισχυρές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές (Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό, CBT), η Υπνοθεραπεία μπορεί να είναι μια άκρως επιτυχημένη μορφή θεραπείας για τα άτομα με κατάθλιψη.

Πηγή:soleas.eu

Χαράλαμπος Σολέας

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής
www.soleas.eu