Ο Χαράλαμπος Σολέας, εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, και Σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης μας εξηγεί μέσα από τις ερωτήσεις που του θέσαμε τι είναι Υπνοθεραπεία, τι είναι Ύπνωση και τι μας προσφέρει.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η ύπνωση είναι κάτι παράξενο και διαφορετικό. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει Ύπνωση και τι είναι Υπνοθεραπεία;

Πρώτα απ΄ όλα να εξηγήσουμε ότι η Ύπνωση είναι μια φυσιολογική κατάσταση του Νου. Πολλές φορές μέσα στην μέρα μας περνάμε από αυτήν την κατάσταση χωρίς να το γνωρίζουμε. Σίγουρα το περνάμε καθημερινά την στιγμή που ξυπνάμε και την στιγμή πριν αποκοιμηθούμε. Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του Νου. Είμαστε σε κατάστασή Ύπνωσης όταν κοιτάζουμε χαλαρώνοντας τον ορίζοντα στην θάλασσα, όταν οδηγάμε το αυτοκίνητό μας και σκεφτόμαστε κάτι άλλο, εν ολιγης όταν ο νους μας ξεφεύγει και βρίσκεται σε μια διαφορετική χαλαρή κατάσταση.
Ερχόμενοι λοιπόν στην Υπνοθεραπεία εξηγούμε ότι χρησιμοποιούμε αυτήν την κατάσταση του νου προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον να ξεπεράσει ένα ή περισσότερα προβλήματα.

Που μπορεί να βοηθήσει;

Τα κυριότερα πράγματα που θέλουν να αλλάξουν οι άνθρωποι είναι συμπεριφορές ή συναισθήματα.
Η Υπνοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: Ρύθμιση της πίεσης, έλεγχο του πόνου, αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση των μολύνσεων, για την ψωρίαση, το έκζεμα, το άσθμα, διακοπή του καπνίσματος και της βουλιμίας, αντιμετώπιση των ναυτιών και των εμετών λόγω χημειοθεραπείας. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τις φοβίες, το στρες, το άγχος, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά πως γίνεται;

Μπαίνοντας στην κατάστασή Ύπνωσης που περιγράψαμε παραπάνω ,στην οποία φέρνει ο Υπνοθεραπευτής τον πελάτη του θα χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες τεχνικές ανάλογα με την κατάσταση και το πρόβλημα του ατόμου.
Ο Θεραπευτής υποβάλλει κάποια πράγματα στον ασθενή . Όμως ο ασθενής παραμένει ξύπνιος, ελέγχει τις σκέψεις και τις πράξεις του. Στην ουσία βρίσκει ανακούφιση και καταπράυνση, επειδή η προσοχή του αποσπάται και απομακρύνεται από αυτά που τον ενοχλούν, είτε πρόκειται για πόνο ή για άγχος.
Κάτι που νιώθουμε και δεν μας αρέσει όπως φόβος, αγωνία, απόρριψη, πόνος ή κάτι που κάνουμε όπως: κάπνισμα, υπερφαγία, κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, φάγωμα των νυχιών κλπ. Συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν ή δεν μας εξυπηρετούν στην ζωή μας.
Η δουλειά του Υπνοθεραπευτή είναι να βοηθήσει το άτομο με συγκεκριμένες τεχνικές να ξεπεράσει το πρόβλημα και να πετύχει τους στόχους του.
Για αυτό και η Υπνοθεραπεία ονομάστηκε τεχνολογία αλλαγής ή Ψυχολογία Αλλαγής.

Τι γίνεται σε περιπτώσεις με διαγνωσμένες ιατρικές καταστάσεις;

Σε αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν διαγνωσμένα Ιατρικά προβλήματα η Υπνοθεραπεία χρειάζεται να γίνει συμπληρωματικά με την ιατρική αγωγή όπως για παράδειγμα κάποιος καρδιοπαθής που ο έχει την εντολή από τον γιατρό του να κόψει το κάπνισμα και να διώξει βάρος το συντομότερο. Με την βοήθεια της Υπνοθεραπείας μπορεί να βοηθηθεί άμεσα και η μετάβαση του θα είναι εύκολη, πιο ανώδυνη για το άτομο ώστε να κάνει τις αλλαγές που θέλει.
Έτσι λοιπόν με την βοήθεια της Υπνοθεραπείας το άτομο θα ξεπεράσει γρηγορότερα το ιατρικό του πρόβλημα.

Είναι συμπληρωματική λοιπόν η Υπνοθεραπεία;

Σε κάποιες περιπτώσεις ναι αλλά όχι σε όλες.
Στην διακοπή καπνίσματος μπορεί το άτομο να το αποφασίσει ανεξάρτητα από κάποιο ιατρικό πρόβλημα.
Σε κάποια συναισθηματικά προβλήματα όμως πχ φοβία για κάτι, μια φοβία για τα ταξίδια ή αεροπλάνα. Εκεί η Υπνοθεραπεία βοηθάει χωρίς την συμβολή του γιατρού.

Τι είναι αυτό που θα κάνει η υπνοθεραπεία και θα βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει μια φοβία όπως πχ για το αεροπλάνο;

Συνήθως χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι. Η μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε ελαφριά περιστατικά είναι αυτή των υποβολών όπου ο πελάτης θα χαλαρώσει και στην κατάλληλη κατάσταση Ύπνωσης, όπως εξηγήσαμε παραπάνω το υποσυνείδητο του θα δεχτεί τις κατάλληλες υποβολές για αλλαγή. Όταν το άτομο έρθει ξανά σε κατάσταση εγρήγορσης οι υποβολές ξεκινούν να λειτουργούν στο νου και την ζωή του. Έτσι γίνεται και η αλλαγή.

Μπορεί να θεωρηθεί πλύση εγκεφάλου αυτό;

Όχι δεν είναι γιατί είναι αυτό που επιθυμεί ο πελάτης. Θα δώσουμε υποβολές σχετικές με το θέμα που τον απασχολεί και θέλει να αλλάξει. Σε θέματα τσιγάρου θα δώσουμε υποβολές για τσιγάρο, στην φοβία, υποβολές για την φοβία κοκ.

Τι γίνεται σε δύσκολες περιπτώσεις που υπάρχει αντίσταση;

Όταν υπάρχει αντίσταση στις υποβολές που δίνονται και κατ επέκταση στην αλλαγή τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της αναδρομής σε παιδική ηλικία ή και πιο πίσω αν το άτομο πιστεύει σε προηγούμενες ζωές.
Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε τις αιτίες των προβλημάτων. Πχ πότε ξεκίνησε και γιατί αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα στην ζωή σου; Ήταν κάτι που κουβαλάς από παιδί ή σε μερικές περιπτώσεις κάτι παλαιότερο;

Συνεργάζεστε και με ψυχολόγους προκειμένου να βοηθήσετε σφαιρικά τον πελάτη σας;

Συνεργάζομαι και με τις δυο ειδικότητες. Πολλοί από τους ψυχολόγους ή ψυχίατρους δεν διδάσκονται την ύπνωση και κάποιοι δεν θέλουν να την μάθουν όταν βλέπουν ότι το άτομο δεν κάνει την αλλαγή που θέλει τότε παραπέμπουν και σε Υπνοθεραπευτή. Το ίδιο κι εμείς ως υπνοθεραπευτές όταν δούμε κάποιο πρόβλημα που εμπίπτει στο ψυχιατρικό τομέα θα στείλουμε το άτομο στον Ψυχίατρο. Δεν αναλαμβάνουμε καταστάσεις Ψύχωσης και προβλήματα Υγείας όπου υπεύθυνος είναι ο γιατρός του ατόμου. Εμείς βοηθάμε στην πορεία μετά το άτομο για πιο ομαλές αλλαγές και απελευθέρωση αισθημάτων όπως θλίψη, ενοχή, απογοήτευση, απόρριψη κλπ.

Μπορεί κάποιος να βοηθηθεί σε περίπτωση κατάθλιψης;
Μπορεί με ύπνωση σε αρχικά στάδια κατάθλιψης. Σε άλλη περίπτωση όπως αναφέραμε παραπάνω συνεργαζόμαστε με τον θεράποντα ιατρό του.

Η ύπνωση είναι μια ενδιαφέρουσα θεραπεία που στην ουσία στηρίζεται σε τεχνικές χαλάρωσης. Είναι αποτελεσματική στο να βοηθά ορισμένους ανθρώπους να αντεπεξέρχονται και να χειρίζονται με επιτυχία διάφορα προβλήματα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.
Κατά την ύπνωση ο θεραπευτής καλεί τον ασθενή να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή του στον εσωτερικό του κόσμο, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να τροποποιήσει τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Πρόκειται για μια ευχάριστη κατάσταση χαλάρωσης και εσωτερικής συγκέντρωσης.

Μπορεί η υπνοθεραπεία να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνεργασία μαζί με άλλες θεραπείες;
Υπάρχουν κι άλλες εκατοντάδες περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η υπνοθεραπεία αλλά ανάλογα με το άτομο, το πρόβλημα, τις προτιμήσεις και περιστάσεις ο Υπνοθεραπευτής θα αξιολογήσει και θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή.

Κε Σολέα που και πότε διδάσκονται τα προγράμματα σας;
Τα διεθνή προγράμματα Υπνοθεραπείας και NLP διδάσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Για την Κύπρο επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.soleas.eu

Για την Ελλάδα επισκεφθείτε www.better-world.gr