Θεραπεία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων, από μέσα προς τα έξω.

Πλέον, όλο και περισσότεροι γιατροί συνειδητοποιούν ότι η ύπνωση είναι ένα ισχυρό φάρμακο. Γιατί και πώς συμβαίνει αυτό παραμένει μυστήριο, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει την υγεία με εκπληκτικούς τρόπους. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, να διευκολύνει την αναπνοή για όσους έχουν αναπνευστικές νόσους, να βοηθήσει όσους έχουν γαστρεντερικές παθήσεις και να ανακουφίσει την κατάθλιψη κλπ.

Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία προέρχονται από την έρευνα για την επούλωση.

Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1999, η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Carol Ginandes, Ph.D., έδειξε ότι η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει τα σπασμένα οστά να θεραπευθούν γρηγορότερα και σ’ ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε το επόμενο έτος, η Ginandes και η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψαν ότι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους, ανέκαμψαν γρηγορότερα με την χρήση ύπνωσης.

Θεωρείται ότι η ύπνωση μεταβάλλει τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την παραγωγή ορμονών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Φαίνεται ότι η ύπνωση επηρεάζει το πώς εκφράζονται τα γονίδια στα κύτταρα, αναγκάζοντας την έναρξη ή την παύση ορισμένων λειτουργιών. Μελέτες που χρησιμοποιούν σαρωτές εγκεφάλου και άλλες τεχνολογίες απεικόνισης εξηγούν το πώς και γιατί η ύπνωση λειτουργεί βοηθώντας το σώμα να θεραπευτεί.

Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, νοερή απεικόνιση, οραματισμό και θετικές προτάσεις. Οι συμμετέχοντες συχνά αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, βιώνουν ένα αίσθημα γαλήνης και ευφορίας, έχοντας πλήρη επίγνωση κάτι που προσομοιάζει με ό,τι βιώνουμε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Όπως εξηγεί ο David Spiegel, διευθυντής του εργαστηρίου ψυχοκοινωνικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford και συνεργάτης της Trance & Treatment: Κλινικές χρήσεις της ύπνωσης (American Psychiatric Publishing), υπάρχει «κάποια αλληλοεπικάλυψη με το διαλογισμό», ωστόσο η «ύπνωση επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο σκοπό». Και έτσι επιτυγχάνεται η δύναμη της ύπνωσης, χρησιμοποιώντας θετικές δηλώσεις και προτάσεις, ενώ ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε απόλυτα χαλαρή κατάσταση. Αυτό του επιτρέπει να εστιάζει ευκολότερα σε προηγούμενα προβληματικά πρότυπα ή συμπεριφορές και έτσι επιτυγχάνεται η επιθυμητή αλλαγή. Ένα είδος καθαριότητας για το μυαλό, από μέσα προς τα έξω, απελευθερώνοντας αρνητικές σκέψεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές και αντικαθιστώντας τις με τις θετικές σκέψεις και τις προτάσεις που επιθυμεί ο ασθενής.
Αυτή η τεχνική εστίασης και ενίσχυσης της θέλησης είναι υπεύθυνη για το υψηλό ποσοστό επιτυχίας της υπνοθεραπείας, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Μια επισκόπηση του Πανεπιστημίου του Connecticut για έξι μελέτες απώλειας βάρους διαπίστωσε ότι το 70% των συμμετεχόντων αξιολόγησαν την ύπνωση καλύτερα από τη γνωστική θεραπεία.

Ο Arreed Barabasz, διευθυντής του εργαστηρίου της έρευνας για την ύπνωση στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Pullman και συγγραφέας του Hypnotherapeutic Techniques (Brunner-Routledge) συμφωνεί. Οι εισηγήσεις, ωστόσο, δεν πρέπει να υπογραμμίζουν σε τι εναντιώνεστε, αλλά να ποιους στόχους και ποιες εικόνες αναζητάτε. Όσοι επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, οι θετικές προτάσεις για το σώμα τους και η οπτικοποίηση των καθαρών (και απαλλαγμένων από τον καπνό) πνευμόνων, καθώς και η ενστάλαξη εικόνων του πελάτη ευτυχισμένου, υγιή και χωρίς καπνό είναι οι πιο αποτελεσματικές προτάσεις. Όταν ο Barabasz εξέτασε αυτή την προσέγγιση σε 300 βαριά καπνιστές που είχαν προηγουμένως σταματήσει και υποτροπίαζαν, σχεδόν οι μισοί έμειναν χωρίς τσιγάρο, 18 μήνες μετά την υπνοθεραπεία – σε σύγκριση με το 10% οι οποίοι λάμβαναν υποκατάστατα νικοτίνης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν υπνοθεραπεία πριν ή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, βιώνουν λιγότερη ναυτία και εμετούς από εκείνους που δεν τη λαμβάνουν.
Τον Απρίλιο του 2000, το διεθνές περιοδικό της κλινικής και πειραματικής ύπνωσης, αποκάλυψε ότι η ύπνωση ανακούφισε τον πόνο στο 75% των ασθενών και η λίστα συνεχίζεται…

Καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί και ασθενείς αναγνωρίζουν ότι η συναισθηματική και σωματική ευεξία συνδέονται με την ψυχική κατάσταση, η ύπνωση αρχίζει να χρησιμοποιείται συχνότερα.

Η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υγεία και τη ζωή σας και τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την πραγματική διασκέδαση, να συνειδητοποιήσετε όλες τις δυνατότητες που έχετε, τις κατευθύνσεις που μπορείτε να χαράξετε και τελικά να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας είναι ένα ταξίδι, όχι μόνο προορισμού.

Ένα ταξίδι που πλέον μπορείτε να ελέγξετε.

xaralampos

Χαράλαμπος Σολέας

Διπλωματούχος Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης