Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανάγκη να αλλάξει κάτι αν όλα στην ζωή του πηγαίνουν όπως εκείνος θέλει. Aν όμως κάποιες ιδέες ή ακόμα και αξίες δεν τον εξυπηρετούν, αλλά του δημιουργούν ακόμα και πρόβλημα, τότε τι κάνει;

Μόλις ολοκλήρώθηκε ένα τριήμερο σεμινάριο κι ένα απ’ τα θέματα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν: τι είναι αυτό που πραγματικά παρακινεί τους ανθρώπους να κάνουν αυτά που κάνουν.

Γιατί πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποια πράγματα ενώ κάποιοι άλλοι τα ίδια πράγματα τα θεωρούν κακά, ακόμα και ανήθικα;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός δίνει την απάντηση κι αυτή είναι: Ο κάθε άνθρωπος παρακινείται αλλά και εμποδίζεται να εκτελέσει κάποιες συμπεριφορές σύμφωνα με τις αξίες του.

Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα: μια οικογένεια πηγαίνει σ’ ένα εμπορικό κέντρο, τα παιδιά τρέχουν στο κατάστημα με τα παιχνίδια, η μητέρα στα καταστήματα με τα παιδικά ρούχα και ο πατέρας στο κατάστημα με τους υπολογιστές.

Ο καθένας απ’ αυτούς σπρώχθηκε σ’ αυτήν την συμπεριφορά αναλόγως των δικών του αξιών. Η μητέρα έχει ως πρωταρχική αξία τα παιδιά της, ο πατέρας τη δουλειά του για να προσφέρει στην οικογένεια και τα παιδιά φυσικά το παιχνίδι και την διασκέδαση τους.

Όλοι θα επενδύσουν την ενέργεια τους σε εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά γι αυτούς, που είναι απόλυτως κατανοητό. Τι γίνεται όμως όταν αυτό που πρέπει να γίνει έρχεται σ’ αντίθεση με αυτές τις βασικές μας αξίες;

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τις ιδέες με τις αξίες. Μπορεί να έχω μια ιδέα τι είναι σωστό για μένα ή τι πρέπει να κάνω αν όμως αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με μια από τις βασικές μου αξίες, τότε θα δημιουργηθεί μια σύγκρουση στην ψυχή μου, μια σύγκρουση που θα φέρει άγχος και θα δημιουργήσει αν παραμείνει μια νεύρωση.

Αν μια νέα κοπέλα μεγάλωσε με την αξία ότι κάποιος πρέπει να παντρευτεί για να έχει σεξουαλική επαφή αλλά την ίδια στιγμή η ιδέα που υπάρχει στο μυαλό της είναι ότι όλοι έχουν προγαμιαίες σχέσεις, τότε αν μπει σε μια σχέση και ο σύντροφος της την πιέζει για σεξουαλική επαφή, θα αρχίσει η σύγκρουση στην ψυχή και θα δημιουργείται άγχος.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι οι ιδέες αλλάζουν εύκολα, οι αξίες όχι. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κάποιος το πολιτικό κόμμα ή την θρησκεία στην οποίο γαλουχήθηκε από μικρός, πόσο δύσκολο είναι ακόμα να αλλάξει κάτι όπως είναι η ποδοσφαιρική του ομάδα που υποστήριζε από μικρός.

Ακόμα κι αν σταματήσει να την υποστηρίζει ποτέ δεν θα αλλάξει ομάδα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανάγκη να αλλάξει κάτι αν όλα στην ζωή του πηγαίνουν όπως εκείνος θέλει, αν όμως κάποιες από εκείνες τις ιδέες ή ακόμα και αξίες δεν τον εξυπηρετούν πλέον στην ζωή του, αλλά του δημιουργούν ακόμα και πρόβλημα;

Η υπνοθεραπεία και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός διαθέτουν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να πάρει αποφάσεις. Αποφάσεις που θα σταματήσουν αυτή τη διαμάχη στην ψυχή του και να επανέλθει η ηρεμία και η γαλήνη.

Κάνοντας το αυτό μπορεί να επικεντρώσει την ενέργεια που σπαταλιόταν στην διαμάχη πιο εποικοδομητικά.

Χαράλαμπος Σολέας
www.soleas.eu